Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ

Το σχολείο μας σε συνεργασία με το 12ο Δημοτικό Λαμίας, στις 6/12/2016 και μέρα Τρίτη, διοργάνωσαν στους χώρους του δημοτικού σχολείου μια σειρά από δραστηριότητες όπως θεατρική παράσταση, διαδραστικές παρουσιάσεις των εργαστηρίων μας (κηπουρικής, μαγειρικής, χειροτεχνίας), αθλητικά βιωματικά και μουσικοκινητικά (ηχοιστορία) δρώμενα στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας των ΑμέΑ (3 Δεκεμβρίου 2016). 

Καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑΜΕΑ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.
Ο δείκτης πολιτισμού μιας κοινωνίας, προσδιορίζεται και πραγματώνεται μέσα από τον τρόπο που η κοινωνία αυτή αντιμετωπίζει τις ασθενείς και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες της, όπως τα άτομα με αναπηρία. Τώρα πλέον έχει γίνει ευρύτατα αποδεκτό από όλους (διεθνείς οργανισμούς, κυβερνήσεις, κοινωνικούς φορείς κ.α.) ότι τα άτομα αυτά έχουν ίσα δικαιώματα και ίδιες υποχρεώσεις (όταν μπορούν να τις εκπληρώσουν) με όλους τους άλλους και ο βαθμός που διασφαλίζεται αυτή η θεμελιώδης αρχή δείχνει και το πολιτιστικό επίπεδο που βρίσκεται κάθε χώρα.
Η αναγνώριση των δικαιωμάτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) είναι αδιαπραγμάτευτο συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολιτισμένης κοινωνίας. Κάθε σύγχρονη και πολιτισμένη κοινωνία οφείλει να οραματίζεται και να προσδοκά την παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση, στην απασχόληση, στην υγεία και στην πρόνοια, την παροχή της αναγκαίας για κάθε είδος αναπηρίας υποστήριξη, για μια ισότιμη και πλήρη συμμετοχή σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Όσον αφορά τη δική μας εκδήλωση, ήταν μια καταπληκτική εμπειρία για όλους μαθητές/τριες και εκπαιδευτικό προσωπικό. Παρακάτω ακολουθεί φωτογραφικό υλικό. Περισσότερο υλικό από τις αθλητικές δραστηριότητες, καθώς και βίντεο από την θεατρική παράσταση, θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες.  




  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου